Lyon üllatab nii argi- kui ka pidupäeva hõrgutistega

19. jaan 2023
foto

Kuuendat aastat Viimsis tegutsev kohvik-restoran Lyon on üle elanud keerulised koroona-aastad, kiire toorainete ja elektri hinnatõusu ning möödunud suvel Randvere tee ja ringristmiku kolm kuud kestnud taastusremondi. Tänaseks on Lyon kosunud ning tagasi oma tuntud headuses. Uuenenud menüüst ning lähiaja plaanidest rääkis Lyoni juhataja Iivi Saar.

Mis koht on kohvik-restoran Lyon?
Lyon alustas oma tegevust üheksa aastat tagasi Mustamäel. Kuna tegu on prantsusepärase kohvik-restoraniga, siis oleme proovinud ka oma tooted valmistada kas sarnaselt Prantsusmaal pakutavatega või prantsuse mekki juurde lisades. 

Lyon on mõnus kohvik-restoran, kus igapäevaselt valmivad meie enda pagarikojas värsked saiad, tordid ja muud küpsetised.

Kas kõik tooted, mida vitriinidel näeme, valmivad siinsamas Viimsis?
Jah, täpselt nii! Sellepärast tegime leti taga olevasse seina ka akna, et külastajad näeksid, et meil on seal oma pagarikoda. Mõned tordid, mida tehnoloogiliste iseärasuste tõttu ei saa siin valmistada, toome Meistri Lyoni pagarikojast.

Lyon alustas oma kuuendat tegutsemisaastat Viimsis. Kuidas tekkis omal ajal mõte Lyon Viimsis avada?
Me vaatasime ringi ja tundus, et Viimsis, kus on palju inimesi, sellist kohvikut veel ei ole. Tol ajal Viimsi Äritare alles ehitati ja nii me siia ka tulime.

Kuidas on viimsilased Lyoni vastu võtnud?
Viimsisse tulles saime aru, et ega Lyon kõigile tuntud bränd ei ole ning me peame turunduse ja oma kontseptsiooniga vaeva nägema. Samas oli ka mitmeid viimsilasi, kes meid teadsid ja olid väga õnnelikud, et enam ei pea Lyoni toodete pärast Mustamäele sõitma, vaid need saab kätte koduvallast. Teine-kolmas aasta läks meil väga hästi.

Meie eesmärgiks on ja oli kohe algusest peale, et oma toodete tegemisel kasutame õiget vahukoort, õiget võid ja õigeid tooraineid ning säilitusaineid me ei kasuta. Kuigi toorainete hinnad on vahepeal pea kahekordistunud, siis ses osas me mööndusi teinud ei ole. 

Nüüd vist arvestataksegi aega enne ja pärast koroonaaega ja elektrihinna tõusu. Koroonaaeg oli kõigile keeruline, ka meile.

Mis kellaaegadel külalisi ootate?
Viimsi Lyon avab oma uksed igal hommikul kell 8, et pakkuda külastajatele maitsvat hommikusööki ja seda kuni kella 12-ni. Lõunal saab nautida päevapakkumisi, kus on alati üks supp, praad ja alates eelmise aasta lõpust üks taimetoit. A la carte menüüst leiab  prantsuse köögile omased krepid. Kuna menüü koostamisel on mõeldud ka lastele ja restoranis on mõnus mängunurk, käivad paljud vanemad siin koos lastega.

Mis allesjäänud toodetest saab?
Toodang on meil alati värske, ühtegi eilset saia me ei müü. Proovime tooteid teha sellises koguses, et need päeva lõpuks otsas oleks, kuid vahel jääb tooteid ka järgi. Me anname neid kaasa viimastele külastajatele – alates kella kuuest müüme tooteid poole hinnaga ja ka omad töötajad saavad õhtul neid koju kaasa võtta.

Millised on viimsilaste lemmiktooted?
Kui võtame saiadest, siis on nendeks meie erinevad croissantid. Iga päev on jällegi erinev – vahel läheb hästi seenecroissant, vahel pirni-karamelli, vahel klassikaline. Kringlitest on kindlasti lemmikud šokolaadi- ja moonikringel, tortidest Doux Lyon, mis on meie tootevalikus olnud algusest peale ja müüb siiani väga hästi.

Varem ei pakkunud me Viimsis 2-kilost kringlit, kuid nüüd on see ettetellimisel võimalik. Tegelikult julgustangi inimesi rohkem ette tellima. Näiteks on juba 21. veebruaril vastlapäev ja Lyon on suur kuklitegija – teeme lisaks klassikalistele kuklitele ka kukleid paari-kolme erineva moosiga. Kiiretele ettetellijatele pakume soodushinda. Kuna kasutame päris vahukoort, tulevad kuklid alati ausad ja head.

Kas saab öelda, et armastus saia vastu on eestlastel sama suur kui prantslastel?
See armastus on ajas kasvanud. Kui Lyon alustas, siis minu eesmärgiks oli, et me ei teeks ja pakuks lihtsalt saia, millest saab kõhu täis, vaid et klient ka naudiks seda, mida sööb. Ma usun, et Lyoni croissantid ja baguette`id on kindlasti Eesti parimad.

Kui tihti te tootearendust teete?
Suhteliselt pidevalt, aga me ei tee nii, et võtame 2/3 kooke või torte maha ja asendame uutega. Pigem leiab uusi tooteid tähtpäevadel. Näiteks varsti on sõbrapäev, vastlapäev, vabariigi aastapäev, naistepäev, emadepäev jne ja tähtpäevadeks on meil müügil ka spetsiaalsed küpsetised ja tordid.

Kas saan õigesti aru, et julgustate inimesi tähtpäevadel teie juurest läbi tulema, et kingituseks midagi maitsvat osta?
Kindlasti! Lisaks teeme ka šokolaadikomme, mis sobivad kingitusteks ideaalselt – seega tasub uudistama tulla küll!

Lyonis toimuvad ka erinevad üritused.
Enne koroonaaega oli üritusi rohkem, kuid sel aastal plaanime taaskord ürituste korraldamisega peale hakata. Eelkooliealistele lastele mõeldud lastehommik toimub juba pühapäeval, 22. jaanuaril. Lastehommikul saavad lapsed koos juhendajaga meisterdada ja vanemad endale hea hommikusöögi lubada.

Endiselt saab meie juures korraldada ka eraüritusi ja -pidusid. Väiksemate seltskondade jaoks me kohvikut teistele külastajatele sulgema ei pea, kuid suuremate erapidude jaoks on võimalik broneerida terve restoran, kuhu mahutame umbes 60 peokülalist – siis jääb ruumi veel ka tantsupõranda jaoks.

Milliseid uuendusi on käeoleval aastal veel oodata?
Paari nädala jooksul on tulemas prantsuse köögist inspireeritud menüümuudatus, millega aitas meid Mihkel Heinmets, kunagine Lyoni peakokk, kes tänaseks on avanud Hiiumaal oma restorani iiUmek. Paljud teavad teda MasterChef Eesti ühe kohtunikuna. Kui koroonaajal läksime prantsuse maitsetest veidi kaugemale, siis nüüd tulevad tagasi konnakoivad, sinimerikarbid ja rohkem krevette. 

Eelmine suvi oli Lyonil väga keeruline. Kui algas Randvere tee ja ringristmiku taastusremont, mis kestis kolm kuud, lõigati klientidel päeva pealt võimalus Lyoni tulla. Lisaks oli suvel keeruline leida Viimsisse häid töötajaid – nii kokki kui ka teenindajaid. Mustamäel näiteks sellega probleemi polnud. 

Kokkuvõttes kannatas meie kvaliteet, kuid tänaseks on need mured seljataga.

Kas olete ka personaliotsingutel?
Toredad inimesed, kellel on töö vastu huvi, võivad alati julgelt ühendust võtta! 

Aastaid oleme koostööd teinud ka Viimsi õpilasmalevaga ja pakkunud noortele töökogemust. Malevlased saavad meie juures kätt proovida teenindajatena ning nutikamad on saanud ka kassas olla.

VIIMSI CAFÉ LYON
Aadress: Paadi tee 3, Haabneeme
Avatud: E–R kell 8–21, L kell 9–21, P kell 9–20
Telefon: 622 9217
E-post: viimsi@cafelyon.ee

Jane Saks
Viimsi Teataja toimetaja